Організація обіду
Для вихователя обід – це важливий виховний захід.
Педагог зобов’язаний закріпити в учнів навички самообслуговування, культури та гігієни поведінки в їдальні, бережливого ставлення до хліба і продуктів харчування, навчити шанувати працю поварів та обслуговуючого персоналу. Цей захід складається з трьох етапів.
Підготовча частина
Миття рук милом, сушіння електрорушником.
Повторення правил поведінки в їдальні.
Накриття черговими учнями столів. Основна частина
При вживанні першої страви навчити дітей правильно тримати ложку, руки на столі, виїдати перші страви з тарілки, складати тарілки та дотримувати чистоту за столом, користу¬ватися серветкою.
При вживанні другої страви юда навчити дітей правильно користуватися виделкою, ножем, очистити сардельку, складати тарілки та дотримуватися гігієнічної поведінки за столом.
При вживанні третьої страви навчити користуватися десе¬ртною ложечкою.
Заключна частина
Подяка поварам. Прибирання черговими столів.
Участь у складанні меню для учнів обов’язково беруть медичні працівники школи, а за її якістю стежать санітарні служби.