____________________________________________________________________________
(повне найменування закладу із зазначенням підпорядкованості)
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ _______________________
_____________________________
від______________ № _________
ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ № __________
ПРИ МИТТІ ПОСУДУ
1. Загальні положення
1.1. Дія інструкції поширюється на працівників кухні Староприлуцької ЗШ І-ІІІ ступенів
1.2. Інструкція розроблена на основі “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, “Положення про навчання з питань охорони праці”.
1.3. За даною інструкцією працівник інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 6 місяців (повторний інструктаж).
Результати інструктажу заносяться в «Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці”, в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та працівника.
1.4. Власник повинен застрахувати працівника від нещасних випадків та професійних захворювань.
В разі пошкодження здоров’я працівника по вині власника, він (працівник) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.
1.5. За невиконання даної інструкції працівник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
1.6. До миття посуду допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчені та атестовані по правилах безпечної експлуатації обладнання, пройшли вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж по пожежній безпеці.
1.7. Мийні кухонного і столового посуду допускається розміщувати в одному приміщенні. В такому випадку вони повинні відокремлюватись бар’єром висотою 1,6 м.
1.8. У мийному відділенні при установці машин продуктивністю більше 100 тарілок на годину треба передбачати місцеву витяжну вентиляцію.
1.9. Виробничі мийні ванни повинні бути без гострих кутів, з рівними поверхнями.
1.10. Миття і чищення посуду від залишків їжі повинно проводитись за допомогою скребків, йоржів.
1.11. Мийні ванни повинні бути виготовлені з матеріалів, допущених до застосування на підприємствах громадського харчування Міністерством охорони здоров’я України.
1.12. На робочих місцях, які працюють з підігрівом, необхідно застосовувати повітряну завісу.
1.13. Температура зовнішньої поверхні обладнання і огородження в місцях знаходження робітників не повинна перевищувати 45°.
1.14. Всі рухомі частини обладнання, що викликають небезпеку травмування, повинні бути закриті суцільними або сітчастими огородженнями. Сторони вічка або діаметри отворів сітки огорожі повинні бути не більше 10 мм.
1.15. Проходи до обладнання та до місць його включення та виключення не повинні захаращуватись.
1.16. Обладнання повинно мати надійно діючі пристрої (пульт управління, кнопку тощо) для включення і зупинки, розташовані так, щоб ними було зручно і безпечно користуватися з робочого місця і щоб виключалась можливість самовільного їх включення.
1.17. У неробочій час обладнання повинно знаходитись у положенні, що виключає можливість його запуску сторонніми особами.
1.18. Робітники, які працюють на обладнанні, повинні бути забезпечені інструкціями з експлуатації обладнання, в яких викладені вимоги з охорони праці.
1.19. При митті посуду працівник повинен:
1.19.1. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, вимоги і правила з охорони праці, пожежної безпеки.
1.19.2. Користуватись спецодягом та засобами індивідуального захисту.
1.19.3. Виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та по якій він проінструктований.
1.19.4. Не виконувати вказівок, які суперечать правилам охорони праці.
1.19.5. Не допускати присутності на робочому місці сторонніх осіб.
1.19.6. Вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків.
1.19.7. Вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння.
1.19.8. Пам’ятати про особисту відповідальність за виконання вимог правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі.
1.20. Основні шкідливі та небезпечні виробничі фактори, які діють на працівника:
1.20.1. Підвищена температура повітря робочої зони.
1.20.2. Підвищена вологість повітря робочої зони.
1.20.3. Теплове випромінювання.
1.20.4. Підвищені рівні шум та вібрації.
1.20.5. Недостатня освітленість робочої зони.
1.20.6. Ураження електричним струмом.
1.21. При митті посуду працівник забезпечується спецодягом: фартух прогумований з нагрудником. На мийці котлів додатково: рукавиці гумові.
1.22. Заколювати спецодяг і тримати у кишені одягу булавки, скляні та гострі предмети забороняється.
1.23. При митті посуду Працівнику забороняється:
1.23.1. Включати та виключати обладнання, робота на якому не доручена керівником робіт.
1.23.2. Торкатися оголених проводів.
1.23.3. Відкривати щити освітлення, замінювати запобіжники та лампочки.
1.23.4. Класти на щити електрообладнання речі, одяг.
1.23.5. Включати в електромережу обладнання несправними вилками, в несправні розетки, якщо пошкоджена ізоляція проводу.
1.23.6. Користуватися біжутерією, каблучками, браслетами.
1.23.7. Залишати на відкритих місцях розбитий посуд, склянки, фужери та інше.
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1. Одягти спецодяг, заправити волосся під головний убір.
2.2. Перевірити:
2.2.1. Чистоту на робочому місці (відсутність на підлозі пролитих чи розсипаних залишків продуктів харчування та інше).
2.2.2. Справність кранів холодної та гарячої води.
2.2.3. Чи не захаращені проходи, робоче місце сторонніми предметами.
3. Вимоги безпеки під час виконання роботи
3.1. Забороняється Захаращувати робоче місце чистим посудом.
3.2. Звільняти посуд від залишків їжі необхідно дерев’яною чи пластмасовою лопаткою, волосяною чи капроновою щіткою.
3.3. Залишки їжі слід складати в банки, які закриваються кришками.
3.4. Миття склянок, фужерів та інше виконувати окремо від іншого посуду.
3.5. Негайно вилучати з машини розбитий посуд.
3.6. Посуд, який має тріщини, щербини, вилучати з ужитку.
3.7. При митті посуду в воді з додатком соди, гірчиці та інших миючих засобів, користуватися гумовими рукавичками, волосяними щітками.
3.8. При митті посуду в ваннах спочатку наливати холодну воду, а потім гарячу.
3.9. При ополіскуванні посуду в гарячій воді необхідно користуватись металевими кошиками та сітками.
3.10. При митті ножів, виделок, ложок слід стерегтися гострих робочих поверхонь ножів та задирок.
Не дозволяється чистити столові приладдя на наждачному крузі.
3.11. Негайно вилучати з підлоги упущені залишки їжі, розлитий жир, розбитий посуд.
3.12. Посуд для перенесення залишків їжі чи рідин заповнювати таким чином, щоб виключити їх випадання і розливання.
3.13. Забороняється працювати на обладнанні з несправним або знятим огородженням рухомих частин.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи
4.1. Протерти обладнання, прибрати залишки їжі, води.
4.2. Інвентар, залишки миючих засобів прибрати в місце їх схову.
4.3. Прибрати робоче місце, звільнивши його від посуду, залишків їжі, звільнити проходи і підходи.
4.4. Зняти спецодяг; помити обличчя, руки. При можливості прийняти душ.
4.5. Доповісти керівникові робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.
5. Вимоги безпеки в аварійній ситуації
5.1. Аварійна і небезпечна ситуація при митті посуду може виникнути в разі ураження електричним струмом, опіках, падіння на підлогу, виходу з ладу обладнання та інше.
5.2. При виникненні аварії або ситуації, що може привести до аварії, нещасного випадку, необхідно негайно виключити обладнання, відключивши його від мережі, не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.
5.3. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.
5.4. Якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу. При необхідності викликати «швидку медичну допомогу».
5.5. Надання першої медичної допомоги.
5.5.1. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.
При ураженні електричним струмом необхідно негайно звільнити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електроустановку від джерела живлення, а при неможливості відключення – відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал.
При відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані необхідно негайно приступити до оживлення потерпілого і викликати швидку медичку допомогу.
5.5.2. Перша допомога при пораненні.
Для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти стерильний перев’язочний матеріал, що міститься у ньому, на рану і зав’язати її бинтом.
Якщо індивідуального пакету якимсь чином не буде, то для перев’язки необхідно використати чисту носову хустинку, чисту полотняну ганчірку тощо. На те місце ганчірки, що приходиться безпосередньо на рану, бажано накапати декілька капель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану. Особливо важливо застосовувати настойку йоду зазначеним чином при забруднених ранах.
5.5.3. Перша допомога при переломах, вивихах, ударах.
При переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною пластинкою, палицею, картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев’язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба.
При передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або роту) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом або снігом, чи холодною водою) або зробити холодну примочку. При підозрінні перелому хребта необхідно потерпілого покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз, наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався, з метою уникнення ушкодження спинного мозку.
При переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлю, чханні, рухах, необхідно туго забинтувати груди чи стягнути їх рушником під час видиху.
5.5.4. Надання першої допомоги при теплових опіках.
При опіках вогнем, парою, гарячими предметами ні в якому разі неможна відкривати пухирі, які утворюються, та перев’язувати опіки бинтом.
При опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом.
При опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3%-ним марганцевим розчином або 5%-ним розчином таніну.
При опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов’язкою та викликають лікаря.
5.5.5. Перша допомога при кровотечі.
Для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно:
– підняти поранену кінцівку вверх;
– кровоточиву рану закрити перев’язочним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, придавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати на протязі 4-5 хвилин; якщо кровотеча зупинилася, то не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце (з деяким натиском);
– при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов’язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, при допомозі згинання кінцівок в суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.
5.5. Якщо сталася пожежа, необхідно сповістити про це керівника, приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння. При необхідності викликати пожежну охорону .
5.6. Виконувати всі вказівки керівника робіт по ліквідації аварійної ситуації.
________________________ ________________ _________________
________________________ _________________ ____________________
(посада розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)
Узгоджено:
Начальник служби охорони праці
відділу освіти ________________ _____________________
(особистий підпис) (прізвище, ініціали)